top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHondengedragcoach Drenthe

Vuurwerk Angst

Ontstaan van angst dat kan zijn door acute schrik of gradueel, dit begint vaak heel onzichtbaar en met de jaren wordt ontwikkelt zich de angst Maar kan dus ook ontwikkelt worden gradueel gezien omdat vele pups weinig ervaring op doen tijdens hun socialisatie van harde geluiden zoals vuurwerk. Vaak worden deze geluiden zoals vuurwerk op volwassen leeftijd als bedreigend ervaren en zo kan dan angst ontstaan bij o.a. honden.

Belangrijk is om de signalen van het ontwikkelen van angst bij vuurwerk deze tijdig te herkennen. Door het ontdekken kan je dus op een passende manier inspelen op angst bij vuurwerk.

De meest voorkomende signalen zijn als volgt:

**Gapen: de hond zal onwillekeurig zijn bek wijd gaan openen en piepende en geeuwende geluiden maken.

**Hijgen: de hond krijgt een zwaardere ademhaling, en zal beginnen met hijgen dit om spanning kwijt te raken.

**Weglopen of vluchten: Veel honden hebben de neiging om bij angst te gaan vluchten, de kans is groot dat men hierdoor de hond kwijt raakt.

**Geen eet of drinklust: de hond heeft geen trek, zelfs niet in lekker hapjes zoals hondensnacks, maar kan ook zonder nadenken in een keer worden ingeslikt.

**Niet naar buiten willen: het uitlaten wordt een groot probleem, de hond wil er niet uit, zelfs niet in de tuin achter het huis.

**Onrustig: De hond kan geen rust vinden en loopt de hele dag nerveus door het huis heen. Bange lichaamshouding, de hond kruipt in elkaar en blijft lager bij de grond lopen, hij schrikt van het vuurwerk en loopt met een lage houding heen en weer.

**Tongelen: De tong komt regelmatig ut zijn bek, en likt overmatig zijn lippen en neus.

**Alertheid: De hond is door het vuurwerk alerter, de hond staart met een alerte en onrustige blik rond.

**Oren plat: De hond draag zijn oren plat op zijn kop, of opzij en heeft een zielige bange gezichtsuitdrukking.

**Staart tussen de poten: De hond loopt strak met zijn staart tussen zijn poten.

**Schudden: de hond schud vaker dan normaal zijn lichaam, letterlijk probeert hij de angst van zijn lijf te schudden.

** Trillen: de hond begint hevig te trillen over zijn gehele lichaam, en kijkt daarbij angstig.

**Schuilen: De hond probeert zicht te verstoppen in huis, of wijkt niet meer van je zijde en zoekt de nodige steun bij zijn baasje.

De baasjes vinden dat vaak zielig wanneer hun hond angstig wordt en, troosten hun hond en bevestigen zo onbewust deze angst. Dus met andere woorden door medelijden te tonen wanneer de hond angstig is en door medelijdend met hem te gaan praten of te aaien beloon je de hond in zijn negatieve gedrag Bij een volgende keer is de hond nog banger, wordt het weer getroost daarmee wordt zijn angst bevestigend. De baasjes werken vaak zelf onbewust bevreesde huisdieren in de hand. Daarbij nerveuze honden zullen eerder angstig gedrag vertonen dan honden die van nature rustig en flegmatisch zijn.

Natuurlijk mag je wel steun geven aan je hond als hij gewoon bij je komt mag hij rustig bij je zitten. Of als hij lekker aangehaald wilt worden dan is dat ook geen probleem zorg dat je voor je hond er bent. Wanneer de hond toch plots opspringt blijf zelf kalm laat hem maar gaan wordt niet boos maar negeer juist zijn gedrag. Het is belangrijk dat je zelf het vuurwerk negeert waar je hond bij is, het negeren moet ook al gedaan worden voorafgaand aan Oud en Nieuw, wanneer het eerste geknal begint.

De hond mag niet gestraft worden hij of zij toch schrikt en negeer elke vorm van angstig gedrag. En ook de hond niet troosten, dit werkt namelijk als een 'beloning' voor zijn gedrag. Consequent handelen is noodzaak op de avond en nacht van Oud en Nieuw. Zorg dan bovendien voor een veilige omgeving waaruit de hond niet kan ontsnappen. Neem de hond mee in de woonkamer of in de ruimte waarin jezelf bevindt, doe de gordijnen dicht en zet een rustig muziekje op. Zorg dat de hond ruim op tijd wordt uitgelaten houd hem aan de lijn en neem de hond niet mee naar buiten tijdens de jaarwisseling. Je stelt de hond dan juist bloot aan geluiden wanneer je hem meeneemt, hij kan geen uitweg vinden omdat hij aan de lijn zit de paniek wordt des te groter.

Er zijn verschillende methodes om de hond te helpen door bv de hond stap gewijs ongevoelig te maken Je stelt de hond bloot aan een verzwakte prikkel van geluid dus dit roept nog geen angsten op en dit koppel je aan iets leuks of iets lekkers. De hond weet dan wanneer hij dat geluid hoort dat er dan iets leuks met hem gedaan wordt of hij krijgt iets lekkers. Dit geluid kan je dan langzaam opvoeren en de hond zal dit dan continu associëren met wat hij geleerd heeft.

Je hebt bij de dierenwinkels en de dierenartsen cd’s die je hiermee op weg kunnen helpen, belangrijk om te weten is wanneer de hond wel angst gaat vertonen dan zal hij blokkeren en niet meer reageren op de wat lekker of aan iets leuks wat je dan heb geleerd. Nogmaals straf de hond niet en wordt niet boos wanneer hij angst vertoont of begint te blaffen of heen en weer begint te lopen. Probeer hem juist op een kalme manier af te leiden en wees duidelijk en daadkrachtig.

Er zijn ook diverse medicatie te verkrijgen bij de dierenwinkel alsook bij de dierenarts. Let wel deze middelen zijn om de angst weg te halen van al die licht flitsen en de harde knallen en de geur van het vuurwerk. Het is bedoeld als ondersteuning wanneer de hond blokkeert door de angst en dat je totaal niet meer tot hem kan door dringen. Helaas is er nog steeds een middel op de markt wat verkrijgbaar is bij sommige dierenwinkels en dierenartsen genaamd Vetranquil Vetranquil zorgt ervoor dat de hond versuft raakt en zijn spieren verslappen, de hond lijkt ogenschijnlijk rustig. Maar de hond krijgt nog steeds alle prikkels binnen zijn zintuiglijke waarneming neemt zelfs toe, De hond voelt nog steeds angst maar kan er niets mee doen dit maakt juist de hond nog angstiger voor vuurwerk, en deze medicatie kent ook een hoop bijwerkingen waar een hoop honden niet tegen kunnen. Laat je goed voorlichten door de dierenarts en de dierenwinkels en vraag naar de bijwerkingen van het product.

Neem geen medicatie wanneer de angst onder controle te houden is door bv afleiden, gordijnen dicht te doen radio of tv aan op de achtergrond. Zorg ervoor de hond op tijd uit te laten niet te dicht bij het vuurwerk laten komen of langslopen, blijf kalm ook al gaat hij blaffen of trekken. Neem dan de terug weg naar huis en negeer de hond volkomen en de situatie wanneer hij in zijn staat is van blaffen , trekken tijdens het uitlaten of hevig trillen e.d. Geef de hond een beschutte plek indien nodig in zijn bench , sluit zijn bench niet af maar leg er bv een deken erover heen zodat hij zich veilig voelt en beschut. Wanneer de hond onder de tafel kruipt of onder de stoel of achter het gordijn sommige honden verdwijnen zelfs in de toilet laat hem daar rustig zitten, hij komt uit zichzelf wel uit zijn schuil plaats vandaan. Gebruik kalmerende middelen indien nodig en laat je goed voorlichten maar geef de hond vooral geen Vetranquil

Zorg dat de hond gechipt is in het geval dat hij toch naar buiten vlucht dat maakt het opsporen wat makkelijker. E.v.t kan je ook nog een naamhanger om zijn halsband hangen met het adres of een kokertje waar zijn adres inzit. Let wel een hond kan uit zijn halsband komen wanneer hij schrikt, voor de veiligheid, zorg voor een dubbele zekering, een halsband en een tuig. Wees vooral kalm en geduldig wordt niet boos en straf hem niet wanneer hij angstig is.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page